Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau

Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau
Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau Inloggen Abonneren Over Nieuwsbank Uw reactie

  Nieuwsbank voorpagina
  Alle persberichten van vandaag
  Persbericht plaatsen
  Verstuur persbericht
Ontvang persberichten
Uitgebreid zoeken

RSS 

Embargo berichten verzenden via Nieuwsbank

Een persbericht met embargo is een persbericht met het verzoek aan journalisten om gegevens uit het bericht niet te publiceren vr een bepaald tijdstip. Boven zo'n bericht staat dan bijvoorbeeld: "EMBARGO TOT 31 DECEMBER 2001, 14:00 UUR". Journalisten zijn niet verplicht het embargo te respecteren maar doen dat doorgaans wel wanneer het om een redelijk verzoek gaat.

Nieuwsbank is intermediair tussen persvoorlichter en journalist. Wanneer u een bericht onder embargo naar Nieuwsbank stuurt, zal Nieuwsbank het dus direct doorsturen naar de bij haar aangesloten journalisten. Het invulveld voor een onderkop kunt u gebruiken om daar de embargo mededeling te plaatsen. In het formulier moet u dan bovendien aanvinken dat uw bericht uitsluitend voor journalisten is bestemd. Daarmee voorkomt u dat uw bericht vr afloop van het embargo op de Nieuwsbank website zou worden gepubliceerd. Binnen een kwartier na afloop van een embargo wordt uw bericht automatisch wel op de website geplaatst en verzonden naar niet-journalistieke Nieuwsbank abonnees. Mag uw bericht helemaal nooit gepubliceerd worden, geef dan in het formulier aan dat het "alleen voor journalisten" is bedoeld. Bijvoorbeeld: de uitnodiging voor een persconferentie van een pop-idool waar de aanwezigheid van fans niet gewenst is.

Nieuwsbank is niet aansprakelijk voor het wel of niet respecteren van een embargo door de bij haar aangesloten journalisten.

Redenen voor een embargo

In principe houden journalisten niet van embargo's. Nieuws moet immers gepubliceerd worden zodra het ontstaat, anders veroudert het. Het embargo is bedoeld voor die momenten waarop het nieuws nog niet is ontstaan maar vrij zeker wel gaat ontstaan op een bepaald tijdstip en wanneer het in ieders belang is dat de journalist zich te voren goed op dat nieuws kan voorbereiden. Voorbeelden:
  • Toespraak bij de opening van een nieuwe brug.
    De tekst van de toespraak kan alvast onder embargo worden verspreid, zodat de journalist die van te voren al goed kan bestuderen. Het nieuws ontstaat echter pas op het moment dat de toespraak ook werkelijk uitgesproken wordt.
  • Toekenning van een onderscheiding. Het moet voor de betrokkene een verrassing blijven tot het laatste moment.
    De journalist die het nieuws onder embargo verneemt kan alvast onderzoek doen naar de achtergronden van de te onderscheiden persoon. Het nieuws ontstaat echter pas op het moment dat het lintje wordt opgespeld. Uiteraard mag van de journalist worden verwacht dat hij of zij de onderscheiden persoon pas n afloop van het embargo interviewt, niet ervr.
  • Uitreiking van een prijs. Wanneer het voor de genomineerden tot het laatste moment spannend moet blijven, mag vantevoren niet bekend worden wie de prijs krijgt. Door een embargo kunnen journalisten het nieuwsbericht vantevoren al gereed maken zodat het direct gepubliceerd kan worden met toelichting en achtergronden op het moment dat de winnaar bekend is gemaakt.
Journalisten zijn niet verplicht zich aan een embargo te houden. Het embargo wordt gezien als een vriendelijk verzoek waaraan journalisten medewerking verlenen zolang hen dat redelijk lijkt. Een embargo dat alleen bedoeld is om bepaalde journalisten een primeur te geven, zal bijvoorbeeld niet worden gerespecteerd. Is een embargo eenmaal doorbroken, dan zal geen enkele journalist zich er meer door gebonden voelen - hoe of waarom het embargo doorbroken werd, doet dan niet meer ter zake.

Op de website van de Raad voor de Journalistiek, zijn diverse uitspraken te vinden betreffende het wel of niet gerechtvaardigd gebruik van embargo's.

Een embargo uitgeven is niet hetzelfde als het plannen van nieuws. Nieuwsbank gaat ervan uit dat nieuws in principe niet te plannen is. Als er nieuws is, moet het zo snel mogelijk worden verspreid. Toch kan het een enkele keer voorkomen dat u vooraf wilt aangeven op welk tijdstip een persbericht door Nieuwsbank gedistribueerd moet worden. Als betalende inzender kunt u ons dan het beste eerst even bellen op +31.30.2881286 of e-mailen. Wij zullen u in ieder geval afraden een persbericht uit te geven op een tijdstip dat u zelf niet of moeilijk bereikbaar bent.


 
 
Voorpagina / / Persberichten lezen / / Persbericht plaatsen / / Wie-is-Wie

Abonneren -- Over Nieuwsbank -- Privacy Policy -- Uw reactie