Vanwege faillissement van de onderneming kunnen geen diensten meer worden aangeboden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de curator, mevrouw mr. S. Buddingh. Het telefoonnummer is 030-2122844.

persbericht

Utrechtse Schatten exposeren in de Botanische Tuinen in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 10-05-2018
Bron: Utrechtse Schatten
Zoek soortgelijke berichten

Utrechtse Schatten exposeren in de Botanische Tuinen in Utrecht


UTRECHT, 20180131 -- Voor de vijfde keer op rij exposeren 20 Utrechtse goud- en zilversmeden onder de naam Utrechtse Schatten. Van 10 t/m 27 mei is de tentoonstelling te bezoeken in de Botanische Tuinen op de Uithof in Utrecht. Het thema voor 2018 is Botanic Guardians.

Utrechtse Schatten exposeren in de Botanische Tuinen in UtrechtDe Utrechtse Schatten zijn er ook dit jaar weer in geslaagd om exclusieve sieraden te ontwerpen en ambachtelijk te vervaardigen. In totaal zijn er circa honderd ringen, colliers, oorhangers en andere objecten te bewonderen. De collectie is uniek omdat de goud- en zilversmeden ieder een geheel eigen signatuur hebben en tegelijk zijn verbonden door het thema Botanic Guardians. De Botanische Tuinen profileren zich sinds 2017 als Botanic Guardians, hoeders en poortwachters van biodiversiteit. Een prachtige bron van inspiratie. Zita Jansen: “Als je die zeldzame planten ziet, dan kan je toch niet anders dan iets moois creëren? Mijn handen jeuken!”.

De sieraden en objecten zijn gemaakt van gerecycled en Fairtrade goud en zilver. “Zo dragen we bij aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers” zegt Maja Badnjevic, één van de deelnemers die graag werkt met Fairtrade zilver en goud. Ook zijn er sieraden met edelstenen te bewonderen. Uniek en exclusief, geen sieraad is hetzelfde. Dat maakt het bezoeken van deze expositie meer dan waard. Voor wie een prachtig sieraad aan wil schaffen, dat kan natuurlijk.  

De participerende goud- en zilversmeden hebben allemaal hun wortels in de Domstad. Voorbeelden van deelnemers zijn Maja Houtman, zij is een van de oprichters en maakt zilveren sieraden en objecten van ragfijn zilverdraad en heeft vele prijzen gewonnen. Hans van der Leen leidt veel mensen op in zijn atelier en is er al jaren bij, evenals Zita Jansen. Zij creëert sieraden van Fairtrade zilver en goud, geïnspireerd op de natuur. Er zijn ook nieuwkomers zoals zilversmid Bas Jansen en Monique de Broekert van &jewels die vooral met recycled goud en edelstenen werkt. Zes jaar geleden ontstond het initiatief om de krachten van de kunstenaars te bundelen met de ambitie om het ambacht meer onder de aandacht van het publiek brengen. “Utrechtse Schatten” was geboren. ”Het is toch fantastisch dat er zoveel talent in de stad is en dat we jaarlijks een event organiseren waar duizenden mensen op af komen?”  aldus Hans van der Leen. Veel Utrechters bezoeken de expositie en er is ook veel interesse vanuit de rest van het land.   

De expositie vindt plaats in de Botanische Tuinen Utrecht, op het Science Park De Uithof, Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht. Om verwarring te voorkomen; dit is een andere plek dan de Oude Hortus in het centrum van Utrecht, waar de tentoonstelling eerder heeft plaatsgevonden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van alle sieraden met een vermelding van de inspiratiebron van de edelsmid.

De opening is op 10 mei tussen 15.00 en 19.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 27 mei. 

Zie ook de bijlage (pdf)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie