Vanwege faillissement van de onderneming kunnen geen diensten meer worden aangeboden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de curator, mevrouw mr. S. Buddingh. Het telefoonnummer is 030-2122844.

persbericht

Persuitnodiging: protest tegen EU subsidies stierenvechten in Den Haag

Persuitnodiging: protest tegen EU subsidies stierenvechten in Den Haag


DEN HAAG, 20180403 -- Op woensdag 4 april zal het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) een stilte-actie houden in Den Haag tegen het verstrekken van subsidies vanuit de EU aan het stierenvechten. Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren,) Tweede Kamerlid Femke Merel (Partij voor de Dieren) en schrijfster Yvonne Kroonenberg zullen het publiek toespreken.

Deze actie maakt deel uit van een campagne van CAS International om een einde te maken aan deze subsidiestroom. Geschat wordt dat er 130 miljoen euro aan Europees subsidiegeld in de stierenvechtsector terechtkomt.

Stierenvechten en Europa
Stierengevechten zijn in de meeste landen van de EU verboden of komen er niet (meer) voor. Drie landen binnen de EU hebben wel stierengevechten. Spanje en Portugal hebben stierengevechten en geen verbod daarop. Frankrijk verbiedt de stierengevechten wel, maar kent een flink aantal gemeenten in het zuiden van het land een uitzonderingspositie toe voor de stierengevechten, die er om reden van culturele historie toch mogen worden gehouden.

Via subsidies die binnen de EU aan de agrarische sector worden verstrekt komen helaas toch gelden bij de stierenvechtindustrie terecht. Het Europees Parlement besloot in 2015, na intensieve lobby onder meer door CAS International, dat deze geldstroom gestopt moet worden. De Europese Commissie heeft deze subsidies nog niet kunnen stoppen omdat ze volgens hen onzichtbaar zijn.

[Persuitnodiging: protest tegen EU subsidies stierenvechten in Den Haag]

Herziening subsidiebeleid
Het subsidiebeleid wordt momenteel herzien. CAS vindt dat bij deze herziening duidelijk moet worden hoe de geldstromen verlopen. Door deze inzichtelijkheid zal duidelijk worden op welke wijze er toch geld bij de stierenvechtindustrie terecht komt. Is eenmaal duidelijk hoe dit geschiedt dan kan het ook gestopt worden volgens de wens van het Europese Parlement.

We vragen aan de Europese Unie om de uitspraak van het Europees Parlement te respecteren en ervoor te zorgen dat er geen geld meer beschikbaar is voor deze vorm van dierenleed. Ook vragen we de Nederlandse regering om steun om dit doel te realiseren. Onze petitie steunt deze wens en het besluit van het Europese Parlement om deze subsidiestroom te stoppen. De petitie kan hier getekend worden: www.stieren.net/nl/petitie/europese-subsidies.html

130 miljoen euro
Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie. Daarnaast wil de meerderheid van de Spanjaarden, Fransen en Portugezen geen stierengevechten in hun land. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 8% van de Spanjaarden naar een stierengevecht. Toch blijft dit in stand dankzij de steun vanuit de overheid.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie